Mąk bez glutenu jest sporo. Jednak, aby Twoje wypieki, naleśniki, czy kisiele się udawały potrzebujesz wiedzieć, czym one się od siebie różnią. 

JAKIE SĄ RODZAJE MĄKI BEZGLUTENOWEJ?

 

POBIERZ MINI PRZEWODNIK PO ALERGENACH POKARMOWYCH

Dowiedz się, czym możesz zastąpić mąkę, mleko i jaja w diecie małego alergika

Ze względu na właściwości, nazwijmy to technologiczno – organoleptyczne, mąki podzielimy sobie na 5 rodzajów:

Mąki bazowe – są to miałkie mąki, które w zachowaniu przypominają mąkę ziemniaczaną. Nie mają zapachu, ani smaku. Dzięki temu nie zmieniają smaku potraw. 

Te mąki, to na przykład: mąka ryżowa, kukurydziana, gryczana (ona jedyna może wpływać na smak i zapach potraw), komosę ryżowa

Mąki sklejające – dzięki dużej zawartości skrobi, dobrze się kleją. Przykładem, znanym z „normalnej kuchni” jest mąka ziemniaczana. Podobnie, jak  ona, inne mąki sklejające, także są bardzo drobno mielone. Będziesz ich używała do wypieku ciast, mieszając je z mąkami bazowymi. Możesz też przygotować kisiel korzystając z takiem mąki. To też zapewne znasz z „normalnej” kuchni.

Te mąki, to na przykład: mąka kukurydziana, ziemniaczana i mąka z tapioki (ta idealnie nadaje się do zagęszczania zup i sosów).

CZYTAJ także: AZS – co to jest i czy trzeba się go bać?

Mąki strączkowe  to ciężkie mąki o charakterystycznym zapachu. Nie zrażaj się tym jednak, bo zapach znika po upieczeniu. Ze względu na intensywny aromat,  mąka strączkowa użyta np. do zagęszczenia zupy może jednak nie być najlepszym pomysłem, ale nada się do wypieku ciast. Mąka strączkowa jest dobrym urozmaiceniem w kuchni alergika.

Te mąki, to np.: mąka sojowa i mąka z cieciorki.

UWAGA!: Pamiętaj, że soja sama w sobie także jest silnym alergenem. Dlatego ostrożnie włączaj ją do diety dziecka.

Mąki spulchniającenajfajniejszą mąką spulchniającą jest wg mnie mąka z amarantusa. Dodatkowo łatwo zrobić ją w domu, bo wystarczy zmielić ziarenka. U mnie zwykły mikser dawał radę 🙂 Wadą mąki amarantusowej jest jej intensywny zapach. Dlatego dobrze używać jej z umiarem.

Mąki orzechowe/kasztanowe. Są to ciężkie i tłuste mąki, które zawsze trzeba zmieszać z mąką bazową, ale dzięki ciekawemu zapachowi i smakowi – uszlachetnią smak wypieków. 

Te mąki, to np: mąka kokosowa, z orzechów laskowych, czy mąka migdałowa. Taką mąkę możesz z powodzeniem przygotować w domu, o ile masz dobry mikser. Świetnie radzi sobie z tym thermomix. Nie mam doświadczenia z innymi urządzeniami kuchennymi tego typu, ale myślę, że także będą świetne. 

WYPRÓBUJ GENERATOR JADŁOSPISÓW

Urozmaicona i smaczna dieta dla Twojego małego alergika!

Spodziewałaś się, że masz tak szerokie spektrum wyboru, jeśli chodzi o bezglutenowe zastępniki mąki pszennej? To niewątpliwie dobra wiadomość. Jest też i nieco gorsza… Otóż wypieki przygotowane z ich udziałem, nie będą takie, jak ze zwykłej mąki. Będą bardziej gliniaste, cięższe, może zdarzyć się zakalec. Wszystko jest kwestią wprawy w dobraniu odpowiednich proporcji między używanymi mąkami. Za chwilę podam Ci przykładowe proporcje, które możesz wykorzystać, by uzyskać idealną mieszankę. Potraktuj je jako wskazówkę. Nie dam Ci gwarancji, że u Ciebie od razu wypiek wyjdzie idealnie. Będziesz potrzebowała sama popróbować, kilka razy się pomylić, by znaleźć swoje idealne połączenia. 

CZYTAJ TAKŻE: wartości odżywcze mąk bezglutenowych

POBIERZ MINI PRZEWODNIK PO ALERGENACH POKARMOWYCH

Dowiedz się, czym możesz zastąpić mąkę, mleko i jaja w diecie małego alergika

Nina Wojtyra, dietetyk dla dzieci

Nina Wojtyra

Jeśli podobał Ci się mój tekst - udpostępnij go proszę.

Polub mój profil na Facebooku

Privacy Policy Settings