Jak zacząć pracę dietetyka?

Co robić, żeby na Twoich warsztatach żywieniowych nie wiało pustkami?

Wiesz, że możesz porządnie zarabiać na prowadzeniu warsztatów żywieniowych?

To możliwe w większości przypadków, a jednak wiele osób do warsztatów żywieniowych… dokłada.

Dlaczego?

Nie ze względu na brak umiejętności czy wiedzy. Cały szkopuł tkwi w niezrozumieniu odbiorców! Jeśli ich zrozumiesz, to będziesz odpowiadać na ich potrzeby w sposób, który ich przyciągnie. 

Wiem, co mówię.

Prowadziłam niejedne warsztaty żywieniowe i zawsze były one ogromnym sukcesem. Bo rozumiałam osoby, które na nie przychodzą, i dawałam im to, czego oczekują. Dzięki temu na moje warsztaty nie tylko ustawiała się kolejka chętnych, ale też uczestnicy pojawiali się na kolejnych i kolejnych warsztatach żywieniowych.

To, co przekazuję w poniższym wideo, jest naprawdę wartościową wiedzą, którą nabyłam przez lata doświadczenia zawodowego. Udostępniam to wideo bezpłatnie, bo zależy mi, byś mogła jak najszybciej zacząć wdrażać zmiany i uniknąć podstawowych błędów w przyszłości.

Z nagrania dowiesz się: 

  • jakie mam doświadczenie w prowadzeniu warsztatów żywieniowych 
  • jakie są 3 powody, przez które na twoich warsztatach świeci pustkami 
  • czego oczekują uczestnicy warsztatów żywieniowych od edukatora

I jeszcze prośba:

W realizację tego nagrania włożyłam niewyobrażalną ilość pracy, dlatego mam prośbę: pomóż mi dotrzeć do innych osób, którym może ono pomóc. Być może masz wśród znajomych kogoś (i nawet o tym nie wiesz), komu to nagranie w tym momencie jest naprawdę potrzebne? Udostępnij je dalej! Z góry ogromnie dziękuję! 


A teraz koniecznie: zamknij drzwi, wycisz telefon, zamknij inne zakładki w przeglądarce, dzieci przekaż partnerowi i zobacz to nagranie do ostatniej minuty.  To czas na twój rozwój. Zaczynamy!

ZADANIE DLA CIEBIE PO OBEJRZENIU VIDEO

Napisz w komentarzu, jaką najważniejszą lekcję wyciągniesz dla siebie z tego nagrania, a w nagrodę otrzymasz bezpłatny dostęp do nagrania webinaru „5 błędów w prowadzeniu warsztatu żywieniowego” – to szkolenie, to prawdziwa petarda!

Po jego emisji dostawałam maile, że ludzie nie mogą spać w nocy! Pisz komentarz i dowiedz się o co tyle szumu!

WOLISZ CZYTAĆ? NIE MA SPRAWY!

Witaj w kolejnej serii edukacyjnej na moim blogu. Tym razem zajmiemy się edukacją żywieniową. 

 

Założę się, że jeśli myślisz o pracy edukatora żywieniowego, lub jeżeli już w ten sposób pracujesz sen z powiek spędza Ci któryś z tych problemów….. a może wszystkie….

 

  1. starasz się jak możesz, ale i tak na Twojej sali szkoleniowej wionie pustką. Nawet, jeśli prowadzisz zajęcia za okrągłe 0 zł!

 

  1. Nie masz pojęcia, jak zabrać się do rozpisania autorskich warsztatów żywieniowych, w efekcie piszesz je na kolanie, albo działasz zupełnie bez przygotowania.
  2. Boisz się, że nie dasz sobie rady na rynku. Edukatorów jest już tak dużo…. To Twoje marzenie, ale jak się przebić?
  3. Nie wiesz, jak zarabiać na warsztatach. A jak zarabiać na nich w czasie pandemii, to już w ogóle… 

 

Mam rację prawda?

 

No wiem. Dlatego przygotowałam dla Ciebie serię bezpłatnych materiałów na temat edukacji żywieniowej. 

 

Dzisiaj dowiesz się, jak sprawić, by ludzie przychodzili na Twoje warsztaty 🙂 Oglądaj ten materiał do samego końca, podzielę się w nim z Tobą moim doświadczeniem 15 lat pracy w edukacji żywieniowej, prowadzeniu zajęć dla rodziców, studentów, nauczycieli, dzieci, młodzieży, firm. 

 

Wyciśnij tą wiedzę jak cytrynkę i natychmiast wdrażaj, a gwarantuję Ci, że zrealizujesz swoje marzenia 🙂 

Zaczynajmy! 

Być może już się znamy

Być może już się znamy, ale jeśli jeszcze nie, pozwól, że powiem Ci kim jestem i dlaczego poruszam ten temat 🙂

 

Nazywam się Nina Wojtyra i od 2005 roku pracuję w zawodzie dietetyka. Ale uczyć innych zaczęłam znacznie wcześniej. W liceum prowadziłam Gromadę Zuchową. Ten szczegół może wydać Ci się nieistotny, ale ktokolwiek był w harcerstwie, wie, że prowadzenie zbiórek zuchowych, to prawdziwa szkoła pracy z dziećmi w wieku wczesnoszkolnym 🙂 

 

Na studiach, jako członkini i przewodnicząca SKN Zdrowia Publicznego brałam udział w akcjach edukacji żywieniowych organizowanych przez nas w liceach warszawskich. Po studiach zaczęłam wykładać i prowadzić warsztaty żywieniowe. 

 

Uczyłam na uczelni, prowadziłam warsztaty w żłobkach, przedszkolach, firmach, dla rodziców. 

 

Ta ścieżka zaprowadziła mnie w końcu do projektu „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”, programu edukacyjnego, w którym wzięło udział kilka tysięcy placówek w całym kraju. Miałam zaszczyt zostać prezeską stowarzyszenia ZJZR, opracowywać zalecenia żywieniowe dla polskich żłobków, występować na konferencjach naukowych, szkoleniowych. 

 

To wszystko nie byłoby możliwe, gdyby nie czas i pieniądze zainwestowane we własny rozwój i muszę to mocno podkreślić. Uczenie innych nie jest łatwe. A uczenie ich tak, by chcieli korzystać z Twoich zajęć, warsztatów i jeszcze do Ciebie wracali po więcej – to prawdziwa sztuka. A tego przecież właśnie chcesz, prawda?

 

Dzisiaj jestem wykładowcą na dwóch uczelniach – Uniwersytecie SWPS w Warszawie i WSB w Gdańsku. Prowadzę własne autorskie szkolenia dla dietetyków i mogę pochwalić się tym, że moje Klientki wracają na kolejne organizowane przeze mnie szkolenia, chwalą je i polecają innym. 

 

Aby móc działać w ten sposób musiałam zdobyć wiedzę inną, niż wiedza żywieniowa. Musiałam się nauczyć uczyć, zrozumieć, dlaczego ludzie przychodzą na warsztaty żywieniowe i szkolenia, projektować warsztaty. A żeby móc działać na rynku – musiałam nauczyć się wyceniać swoją pracę i sprzedawać swoje produkty. 

 

Ty też musisz, ale zacznijmy od podstaw

 Żeby działać w edukacji – musisz mieć jakiś odbiorców 🙂

  1. jesteś święcie przekonana, że ludzie przychodzą na warsztaty po wiedzę. NIE PRAWDA!

 Przypomnij sobie ostatnie szkolenie, w którym uczestniczyłaś? Co zapamiętałaś? Atmosferę? Katering? Miejsce? Poznałaś ciekawych ludzi? Wzbudziło Twoje emocje? Umocniło Cię w postanowieniu? Dało Ci więcej pewności siebie? Spowodowało, że masz poczucie panowania nad sytuacją? Wiesz co robić?

 To właśnie po to ludzie uczestniczą w szkoleniach i warsztatach i po to przyjdą do Ciebie. Po pozytywną zmianę. Jeśli poczują, że Twoje warsztaty zmieniły choćby jedną rzecz, nawet jeśli miałaby to być poprawa humoru po ciężkim tygodniu – zrobiłaś dobrą robotę 🙂

 

2.  Dajesz ludziom to, co wydaje Ci się, że potrzebują, zamiast naprawdę to sprawdzić. 

Ten schemat myślenia jest bardzo prosty. Masz omówić zasady zdrowego odżywiania, więc bierzesz piramidę żywieniową i mówisz, że trzeba jeść dużo warzyw. Nuuuuda! 

 

Wszyscy wiemy, że trzeba jeść dużo warzyw! Sprawdź, czego odbiorcy Twoich warsztatów, czy szkoleń potrzebują naprawdę, a następnie sformułuj temat warsztatu tak, by Twoi odbiorcy widząc go, nie mogli przejść obok niego obojętnie! Chcesz przykład?  

Proszę bardzo, zamiast wykładu „Zasady rozszerzania diety niemowląt” zaproponuj np. „Instruktaż rozszerzania diety niemowląt – jak wychować samodzielne dziecko umiejące dokonywać dobrych wyborów żywieniowych?”. Skąd wiem, że taki tytuł zadziała? Spytałam o to mamy 🙂 

3. Ładujesz do swoich warsztatów wiedzę z 5 lat studiów i nadal uważasz, że to za mało. Tymczasem, to ZA DUŻO!  

Osoby, które przychodzą na Twoje warsztaty nie potrzebują wiedzy, dzięki której otworzą gabinet i zaczną przyjmować pacjentów 😉 Potrzebują wiedzy, która pozwoli im dokonać małej zmiany w ich życiu. 

Żeby wiedzieć, jak jej dokonać, musisz dokładnie wiedzieć, jakiej chcą zmiany, co ich blokuje i wprowadzić takie narzędzie, które pozwoli im działać. Najlepiej od razu. Wielkie zmiany buduje się małymi krokami 🙂 

Bardzo się cieszę, że słuchasz tego video aż do teraz! Zapewne masz sporo przemyśleń już po tym króciutkim materiale. To świetnie! Gratuluję Ci zaangażowania w ten materiał i mam dla Ciebie niespodziankę 🙂 Wpisz w komentarzu to, co najbardziej dało Ci do myślenia, w tym video, a w nagrodę dostaniesz dostęp do webinaru „5 błędów, które położą każdy warsztat żywieniowy”. Pamiętaj, komentarz wpisujemy na BLOGU 🙂  

A ja już teraz zapraszam Cię do kolejnego video, w którym opowiem Ci o tym, jak zaprojektować udany warsztat żywieniowy.

Privacy Policy Settings